Novosti

Ideje za izbor boja u vašem domu

Autor: Möbel Land
Objavljeno na dan: 21.04.2020.

 

Utjecaj boja na raspoloženje

Psiholozi kažu da boje imaju puno veći utjecaj na ljudsku psihu nego što se to donedavno smatralo. Točno se zna, u kojim bojama moraju biti znakovi u ustanovama, kako se označavaju putokazi u zračnim lukama, a sustav prometnih znakova se također jako oslanja na boje.

Slijediti svoj stil ili konzultirati stručnjake

Naravno, treba slijediti vlastiti ukus, ali isto tako ne treba zanemariti savjete stručnjaka.

Mnogi ne znaju da je čak i Ghete napisao djelo „Učenje o bojama“, a boje su proučavali i Aristotel te Newton, a naravno i veliki Leonardo da Vinci.

Modni stilovi i godišnji trendovi

Također svake godine dizajneri interijera donose nove trendove i boje koje su „in“ te godine, no tu treba biti oprezan kako se ne bi poveli za trenutnim hitovima, koji za 2-3 godine više neće biti moderni.

Bijela

Iako će koloristički puritanci reći da bijela tehnički nije boja, tj. spada u akromatske. Ipak kada nju propustimo kroz prizmu dobijemo spektar boja. No u svakom slučaju za uređenje doma je to osnovna boja, posebno što se tiče zidova, a gotovo pa obavezna kod stropova. Bijela je bezvremenska boja s kojom ne možete pogriješiti. Vizualno povećava prostor pa je posebno pogodna za manje sobe i prostorije. Simbolizira čistoću i jednostavnost. Zbog svoje čistoće, često je izbor za blagovaonice, a stilski može biti kako modernog, tako i tradicionalnog dizajna. Kod kupovine bijele garniture za sjedenje trebalo bi potražiti verziju aqua clean ili easy clean tkanine kako bi se lagano održavala.

Crvena

Najintenzivnija boja. Prostorije u crvenoj boji stvaraju osjećaj topline. Topla boja koja potiče na akciju, povećava broj otkucaja srca, ubrzava dizanje i povisuje krvni tlak. Isto tako otvara apetit te pospješuje metabolizam pa je pogodna za blagovaonice i prostorije u kojima se vježba. Nije je uvijek lako uklopiti, a velike površine u crvenoj mogu uzrokovati nervozu ili razdražljivost pa je bolja opcija imati detalje u crvenim nijansama, poput garnitura za sjedenje ili stolova nego cijelu sobu u crvenoj boji.

Plava

Suprotno od crvene, plava smiruje otkucaje srca i snižava krvni tlak te usporava disanje. Plava će razbistriti misli te stvara osjećaj povjerenja i sigurnosti.

Plava smanjuje apetit pa je zgodan trik poslužiti obrok u plavom servisu, ako ste na dijeti ili pazite na težinu. Previše plave, posebno u prostorijama bez prirodne rasvjete može djelovati hladno. Puno plave boje ili jako tamne nijanse mogu toliko smiriti te čak mogu potaknuti tugu pa je bolje ne pretjerivati. Inače Pantoneovi stručnjaci su izabrali plavu kao boju godine za 2020. Plavu i njene nijanse je bolje koristiti za detalje poput stolica, fotelja i garnitura za sjedenje koje će vas smirivati nakon napornog dana.

Žuta

Vedra i topla boja, unosi optimizam te potiče komunikaciju i kreativnost, a tamnije nijanse pružaju gostoljubivost. No dugi boravak u žutoj prostoriji izaziva mučninu i glavobolju, a bebe više plaču u žutim sobama te se nikako ne preporučuje za najmlađe. U sobama je najbolje kombinirati dio zidova u žutoj, a dio u bijeloj boji. Naravno, pojedini komadi namještaja u žutoj boji, uz ostatak sobe u neutralnim bojama, potiču najbolje značajke ove radosne, sunčane boje, posebno u dugim zimskim mjesecima.

Zelena

Boja koja najmanje napreže ljudsko oko, povezuje se s prirodom, šumama i poljima te ne čudi da ima jako opuštajući efekt. Smiruje okolinu te olakšava čitanje i razumijevanje, ali previše zelene, posebno tamnijih tonova može dovesti do pospanosti. Svjetliji tonovi poput limete podižu energiju i vitalnost, te pospješuje rast i regeneraciju.

Ljubičasta

Ova boja je još od povijesnih vremena bila rezervirana za kraljeve, plemstvo i viši stalež. Ljubičasta je povezana s bogatstvom i kreativnošću, a odaje dojam luksuza. Ima spiritualno i mistično djelovanje te potiče meditaciju i razmišljanje, a daje i nove poglede na život. Jako dobro upija svjetlost pa treba paziti da prostorija ima dovoljno prirodne svjetlosti

Narančasta

Energična boja koja pobuđuje entuzijazam. U starim kulturama koristila za pomoć pri liječenju plućnih bolesti i podizanje energije. Povećava samopouzdanje, a koristite je ako se želite osjećati mlađi, jer je to boja smijeha i proslava. Povećava apetit, ali previše narančaste može izazvati hiperaktivnost kod djece.

Ružičasta

Djeluje umirujuće i osvježavajuće. Odlična je za druženje jer smiruje sva neprijateljstva i agresivna ponašanja. Ova boja otvara srce i povećava razumijevanje među ljudima. Kako se smatra nježnom ženskom bojom, s ružičastom u kućanstvu ne treba pretjerivati pa će i samo jedna garnitura za sjedenje dovoljno doći do izražaja.

Crna

Simbol elegancije, luksuza i dominacije. Moćna je i dominantna, potiče na razmišljanje, smanjuje euforiju i sugerira distancu. Ujedno predstavlja nezavisnost. Prostorijama daje dubinu, ali crna uvijek mora biti „razblažena“ detaljima drugih boja ili imati dosta prirodnog svjetla ili jako dobro planiranu rasvjetu. Uz bijelu sivu i smeđu spada u neutralne boje. U prostorije kojima dominira crna je poželjno dodati dosta biljaka i cvijeća kako bi se ublažio monolitni izgled i prostorija „otvorila“. U tom slučaju se nije dobro igrati sa sivom, nego stropovi i dio zidova trebaju biti bijeli, a ako je strop crni, većina zidova treba biti bijela

Siva

U zadnje vrijeme sve popularnija boja za dekoraciju interijera, sve više se koristi za prekrivanje zidova, gdje zamjenjuje bijelu. Pogodna je zbog velikog broja nijansi, čak i više od „poznatih“ 50 nijansi sive, tako da svatko može pronaći notu koja mu odgovara i koja će odgovarati ostatku doma.

Stvara dojam smirenosti i kako ustvari nije boja, nema preveliki utjecaj na ljudsku psihu, te svojom neutralnošću ističe ostale dijelove namještaja, posebice garniture za sjedenje. Zatoplit ćete je smeđim bojama ili namještajem od drveta, a plave i svjetlo sive kombinacije će stvoriti nešto hladniji dojam.

Smeđa

Stvara osjećaj topline, opuštenosti i sigurnosti, posebno ako se koristi drvo kao materijal od kojeg je namještaj načinjen, jer drveni elementi stvaraju poveznicu s prirodom. Smeđa doprinosi stvaranju osjećaja postojanosti i mirnoće. Drveni elementi mogu imati tradicionalni izgled, ali su sve češće moderno dizajnirani kako bi stvorili dodir s prirodom u suvremeno uređenim domovima

Kako smeđa smiruje i pruža osjećaj sigurnosti, odličan je izbor za stolice za opuštanje ili blagovaonice gdje se okuplja cijela obitelj.

Šareni interijeri

Naravno postoji prostorija na koju se ne odnosi niti jedno od gore navedenih pravila i prijedloga. Dječje sobe bi trebale biti inspirirane dječjom maštom koja nema granice pa sukladno tome prepustite njihovo dizajniranje najmlađim članovima obitelji.

Latinska izreka „De gustibus et coloribus non est disputandum“ – O ukusima i bojama ne valja raspravljati – najbolje govori da se ambijent prvenstveno uređuje kako bi se vi osjećali ugodno, a za sve ostalo tu su dekorateri i prodajno osoblje Möbel Landa koje će vam dati najbolji savjet za uređenja doma.

Namještaj s fotografija pronađite u Möbel Land trgovinama u Zagrebu i Rijeci!