Novosti

Što treba znati o uređenju doma

Autor: Möbel Land
Objavljeno na dan: 04.04.2020.

Veliki izbor namještaja

Nekada je izbor namještaja bio vrlo sužen, radio se tipski namještaj u nekoliko modela, u jednoj ili 2 boje. Nakon toga je proširena ponuda samih modela, a danas svaki komad namještaja ima nekoliko verzija boja i materijala.

Boje i vaš dom.

Osnovni izbor boja koje će prevladavati u domu, svatko bira prema svom ukusu, ali također postoje i pravila kako uskladiti ostatak doma, tj. boje različitih komada namještaja, a onda također i zidova, zavjesa, tepiha, slika i ostalih dodataka kako bi zajedno činili ugodnu cjelinu. Kako boje imaju veliki utjecaj na raspoloženje koje želimo stvoriti u pojedinoj prostoriji, onda i toj činjenici treba obratiti pažnju. Pojedini komad namještaja može izgledati sjajno, izdvojen na prodajnom mjestu, no u samom domu možda neće biti u skladu ostatku uređenja pa dom uvijek treba gledati kao cjelinu.

Manje je više

Jedna od čestih pogrešaka kod opremanja novog stana, što se odmah maksimalno iskoristi prostor, ukrase zidovi i dr., ali se tijekom godina gotovo uvijek nakupi (kupi ili dobije na poklon) dosta detalja ili komada namještaja te prostor postaje zagušen. Savjet je da se stan oprema postupno te povremeno dodaju novi detalji koji će osvježiti prostor.

Detalji

Nakon određenog vremena, dom će biti dopunjen s mnogo detalja. Neki će vas očarati na prvu, neki će biti kupljeni na putovanju, ali tom prilikom treba razmisliti kako će se uklopiti s ostalim ukrasima u domu. Također, vrlo je bitno znati kada je određena prostorija došla do maksimalne ispunjenosti te da se za svaki novi detalj, mora ukloniti neki postojeći.

Veličina prostora

Dobro je poznato da nijanse boja imaju veliki utjecaj na dojam prostora. Tako svijetle boje vizualno povećavaju prostor, dok ga tamne smanjuju. Kod manjih prostora, bijela boja zidova je uvijek dobitna kombinacija, a također i namještaj u svijetloj boji. U tom slučaju prostor „podižemo“ detaljima u boji, kao što su slike na zidovima, šareni ukrasni jastučići ili ukrasi na policama.

Osim zidova, bitan je izvor svjetlosti. Za manje prostore preporučuju se transparentne zavjese svijetlih ili žarkih boja koje će omogućiti prolazak prirodnog svjetla. Poigrajte se s dvije vrste tkanina - transparentne odaberite za središnji dio površine, a jače i gušće za rubove.

Namještaj kao glavna zvijezda ili uklopljen u prostor

Dva su smjera pri izboru namještaja. Prvi je način da fokus bude na garnituri, fotelji ili nekom drugom dijelu pokućstva. Tada je namještaj živih, jarkih boja s velikim kontrastom u odnosu na zidove i ostatak sobe.

Suprotnost je izbor namještaja koji je potpuno uklopljen u prostor te s njim gradi vrhunsku cjelinu.

Materijali

Materijali, njihove teksture i boja su vrlo bitni pri uređenju te se moraju uskladiti s ostalim namještajem i prostorom. Drvo se smatra tradicionalnim materijalom, koji domu daje toplinu i obiteljski ambijent, no oblikovano na moderan način, upotpunjeno bogatstvom boja, stvara simbiozu vrhunskog dizajna i topline doma.

Izbijeljeno drvo, uz neke metalne elemente može stvoriti ugođaj industrijskog dizajna, koji je u zadnje vrijeme sve popularniji čak i u stanovima s normalnom visinom stropa

 

Veličina prostora

Zidovi ofarbani u tamne boje se preporučuju za visoke prostore s velikim prozorima ili drugim izvorima svjetlosti. Tamni zidovi vizualno smanjuju prostor te bi neka manja prostorija s jako tamnim zidovima mogla izgledati klaustrofobično.

Za vizualno povećanje prostora postoji nekoliko trikova, a jedan od boljih je obložiti namještaj i veće površine zidova ogledalima. Tako ormar u spavaćoj sobi može imati stijenke obložene ogledalima, a ako su ona u tamnoj boji onda se neće izgubiti onaj intimni ugođaj, svojstven za spavaće sobe.

Rasvjeta

Rasvjetna tijela su odavno prerasla svoju osnovnu funkciju osvjetljavanja prostora te su danas nezaobilazna prilikom uređenja doma. Moderna rasvjetna tijela stvaraju ugođaj, daju svjetlost, ali su jedan od glavnih dizajnerskih elemenata i vrlo često glavna fokalna točka određenog prostora.

Namještaj prikazan na fotografijama pronađite u Mobel Land trgovinamau Zagrebu i Rijeci, a naši dekorateri i prodajni predstavnici će vas rado savjetovati o uređenju prostora kako bi vaš dom zasjao u najboljem svjetlu!